BPV Dob

Burgerlijk proces verbaal, opgetekend op donderdag 2 juni 2005, te Hendrik Ido Ambacht van Dob

In de nacht van zaterdag 23 april op zondag 24 april, rond 02.05 uur hadden we een feest gehad in Dock 03. We gingen sluiten. Ik loop dan altijd samen met de portiers buiten rond om te kijken of iedereen naar huis toe gaat. Op een gegeven moment zie ik een van de portiers richting kermis lopen, want daar was iets aan de hand. Ik kom daar aan en zie een groepje jongeren staan, ik zie een jongen geboeid op de grond liggen met op zijn rug zittend een blonde ( naar later bleek politieagente in burger) vrouw er stond een mannelijke agent bij met een trui met voorop politie, maar dat was niet goed te zien. Die man stond wild om zich heen te slaan. Hij wilde iedereen op afstand houden en heeft een paar klappen uitgedeeld. Op dat moment probeerde Dean en ik en later Don (beveiliger) de jongeren op afstand te houden. Volgens mij was het voor de jongeren niet duidelijk dat het politie was omdat ze zich niet hadden gelegitimeerd. De agent had ook niet door dat ik aan het werk was, want hij stelde zich dreigend voor mij op met pepperspray, maar ik heb hem verteld dat ik aan het werk was. We probeerden de situatie te deëscaleren. Jongeren op afstand, boel uit elkaar houden. Ik heb gezien dat Diane een klap kreeg van een van de agenten. Ik heb gezien dat Duco haar probeerde te kalmeren en dat heb ik zelf ook gedaan. Op dat moment was de situatie onder controle. De directeur Dirk was ook inmiddels ter plaatse. Dean van de beveiliging en de directeur gingen in overleg met de politie, om te kijken wat te doen. De politie wilde Diane arresteren op verdenking van dat zij een politie had geslagen. Ik heb dat niet gezien. Dit werd afgeraden door de directeur en Dean van de beveiliging omdat de situatie dan zou escaleren. Tegen het advies in werd Diane toch gearresteerd waardoor de vlam weer in de pan sloeg. De jongens moesten het park in van de politie, daardoor werd het weer onrustig, maar het was nog onder controle. Op dat moment was er al een aardige politiemacht op de been, waaronder de Chef van dienst Ton Vleming van HIA. Hij vond dat er een charge uitgevoerd moest worden. Ondertussen adviseerden de jongerenwerkers en beveiliging de jongeren weg te gaan. De politie greep toch in. Ik kreeg een woordenwisseling met een kale grote agent, omdat deze agent vond dat hij in zijn gelijk stond.

De politie liep voor de jongerenwerkers uit en hadden honden aangelijnd. Ik vond dat onnodig. Dirk de directeur en mensen van de beveiliging liepen achter de politie aan om te voorkomen dat er geen jongeren geslagen werden of onnodig meegenomen.

Toen zag ik op een gegeven moment dat Dario werd gearresteerd omdat hij zijn fiets wilde pakken. Later zag ik dat Dali werd opgepakt. Dit waren 2 vriendjes van 2 vrijwilligers Deirdre en Danielle van het jongerencentrum. Ze hadden de hele avond gewerkt in het jongerencentrum. Deze meisjes waren ontredderd waardoor ik ze mee wilde nemen naar het jongerencentrum. Ik liep met de meiden en Dirk terug naar het jongerencentrum. Ze liepen de stoep op bij het jongerencentrum toen de 2 jongens naar politiebusjes werden gebracht.. De vrijwilligster Danielle riep toen in een opwelling een scheldwoord ‘Kankerwijf. De blonde politieagente in burger liep op dat moment achter de politie aan. Nadat de agente het scheldwoord hoorde liep ze om de groep heen om haar te arresteren. Dirk en ik wilden dat voorkomen door de meiden binnen te duwen. Dirk sprong tussen de agente en Danielle in, omdat de agente als een gek op Danielle afsprong.

Voordat ze het wisten stonden Dirk, Danielle en ik tegen de muur aan.

Danielle kreeg een knuppel tegen haar keel aan gedrukt.

Op dat moment zei Dirk ‘laat Dob de jongerenwerker los’. Ze hebben mij toen losgelaten en Dirk en Danielle meegenomen.

Toen ben ik naar binnen gegaan naar Deirdre de andere vrijwilligster. Zij was helemaal in tranen. Daarna ben ik weer naar buiten gegaan en zag dat Damian geboeid voorbij kwam strompelen. Hij was gebeten door een hond in de achterkant van zijn knie.

Op dat moment stonden een paar politiebusje voor. Dirk en Danielle waren geboeid. Ik wilde graag naar ze toe, maar ze werden afgevoerd. Later heb ik met Dion gesproken die ook gearresteerd was en gebeten door een politiehond.

Dion was ook van slag, want hij had alleen de politie maar geholpen, wilde de jongens juist wegsturen.

Toen iedereen weggevoerd was ben ik naar binnen gegaan. Deirdre is opgehaald door haar ouders. Daarna heb ik nog nagepraat met jongeren die helemaal verbaasd en geschokt waren.

Daarna ben ik naar de Nassauweg gereden. Ik vroeg of Dirk mijn collega daar was opgesloten, maar daar konden ze geen antwoord op gegeven. De politie Jolanda van Putten uit HIA zou ook niet aanwezig zijn.

Daarna heb ik Jolanda van Putten gebeld en toen bleek dat ze wel op de Nassauweg was.

Ik vroeg of de vrouw van Dirk nog op de hoogte gebracht zou worden, hij is vader van 2 kinderen. Dat kon ze niet garanderen, waardoor ikzelf maar de vrouw van Dirk heb gebeld. Dirk is beschuldigd dat hij een politieagent geslagen zou hebben. Ik heb al die tijd naast Dirk gestaan en heb niet gezien dat hij een agent geslagen heeft.

Dordrecht 2 juni 2005,

Dob

M. van Duuren

J.M.G. Hulsman