BPV Jaap

Burgerlijk Proces Verbaal opgenomen op dinsdag 7 december 2004, te Dordrecht van Jaap

Dordrecht, 7 december 2004,

In de nacht van 3 op 4 december rond een uur of drie ’s nachts ging ik naar buiten toen de lichten al aan waren. Jim was al buiten. Ik liep naar Jim, niet veel langer erna kwamen Job, Jesper, Jan Joop, Jurriaan en Jacky ook naar buiten. Job was in discussie met de uitsmijter want hij had zijn bier niet mogen opdrinken. Job zei tegen die uitsmijter ‘je denkt dat je alles kunt maken omdat je zo’n beveiligingsjasje aan hebt’ Daarom trok de uitsmijter zijn jasje uit. Toen de ruzie tussen Job en de uitsmijter heftiger begon te worden toen hebben Jesper en nog iemand ze uit elkaar gehaald. Het werd rustiger Job kwam naar buiten en de portier ging weer naar binnen. We stonden daar nog een beetje na te praten. De portier kwam weer naar buiten en Job vroeg waarom hij zijn biertje niet had mogen opdrinken en toen belde de portier de politie. Ik hoorde dat toevallig omdat ik er dicht bij stond, het ontging de anderen. Er was geen fysieke dreiging vanuit Job, er was vrij weinig aan de hand. Er kwamen twee agenten op fietsen aan, vrij snel. De portier wees Job aan: ‘hij was heel vervelend’. Toen gingen Job en de agenten de hoek om. We liepen erachter aan. Ik kwam daar die straat in, Job stond tegen die agent te praten tegen de muur aan, ik kwam de hoek om en ze waren al bezig de boeien aan te doen. Hij verzette zich niet. Iedereen stond in de buurt en vroeg waar dat op sloeg, maar daar wilden ze niet op in gaan. Ze schreeuwden dat iedereen weg moest gaan. Volgens mij vroeg Jesper waar slaat dat op de agent zei dat hij weg moest gaan. De grote agent met de snor stond bij Job de andere pakte Jesper. Arm om het hoofd leggen en tegen de muur. Iedereen die vroeg waarom het gebeurde werd gepakt en geboeid. De agenten raakten een beetje in paniek. Het was zo vreemd dat mensen iets wilden weten, niet dreigend waren, niet fysiek, en dat er zo gereageerd werd. Er waren ongeveer vijftien mensen, later hooguit vijfentwintig. Jim werd ook gepakt omdat hij vroeg waarom. De agenten riepen een code door de telefoon heen en heel snel waren er meer dan twee busjes en een agent met een hond. Een flinke macht. Die agent die Jim vasthield was flink gespannen, dreigde met pepperspray. Dat ging alleen om de mensen die wat wilden vragen. De agenten schreeuwden heel hard de hele tijd. Vanuit het publiek was geen dreiging.

De agent die Jim beet heeft krijgt een nieuw paar boeien en maakt Jim vast. Jan staat er ook bij, die wordt dan ook geboeid. Jan vraagt of ik Jurriaan weg wil halen, die neem ik mee naar een meter of zeven verder weg. De agenten duwen en schreeuwen dat iedereen weg moet. Ik denk dat er zo’n tien agenten waren. Jurriaan stond bij ons, de agenten riepen dat Jurriaan ook mee moest, terwijl hij rustig bij ons stond. Jurriaan was heel boos dat ze Jan meenamen en schreeuwde dat ze Jan niet mee moesten nemen. Hij werd ook meegenomen en op de motorkap geduwd en geboeid. Het hele verhaal speelt zich in tien minuten af. Er werd door ons gevraagd maar we kregen nergens antwoord op. De portiers hebben we verder niet gezien.

We zijn met vier mensen Jarmo en Josef en nog iemand naar het bureau gegaan, we hebben nog met een fietsagent gesproken. Er zijn toen verklaringen afgelegd. Ze hadden gehoord dat de agenten zich heel bedreigd voelden. Ik heb geen fysiek geweld gezien. Dreigen met pepperspray heb ik wel meegemaakt dat was zeer overdreven. We wilden ook een verklaring afleggen, daarvoor moesten we de volgende dag terugkomen. Ik heb de volgende dag een verklaring afgelegd, die heb ik wel gelezen en ondertekend, het is mijn verhaal. Ik kreeg geen kopie mee.

Verklaring van: proces verbaal opgenomen ten overstaan van:

Jaap